The Real Art Is To Be Yourself
Ozajstné umenie je byť sebou
Изкуството е да бъдеш изцяло себе си

  Search

  За Мен

  Димана Иванова (р. 1979, Варна). През 2003 год. се дипломира в Софийския университет „Свети Климент Охридски” като магистър-филолог с две специалности – славянска филология с профил чешки език и литература и френска филология. Доктор е по сравнително литературознание на Карлов университет в Прага. Два пъти е носител на наградата за млади чешки преводачи от конкурса „По стъпките на Григор Ленков”, организиран от Чешки център в София, както и на награда на Съюза на българските преводачи за най-добър превод от български на чужд език за 2017 година за превода на стихосбирката „Тънка книжка“ на Екатерина Йосифова на словашки език. Превела е и публикувала в литературния печат в България десетки автори от чешки, словашки, английски и френски езици.

  Автор е на три стихосбирки: „Покана за баща” (изд. „Ерго”, София, 2012) и „Азбука на желанията“ (изд. „Скалино“, София, 2016) и “Som ako morská voda“ (изд. Ars poetica, Bratislava, 2018). Нейни стихове са преведени и публикувани на английски, чешки, словашки, македонски, румънски, испански, френски, полски, руски, украински, турски и арабски езици. Участвала е в множество четения и международни поетични фестивали в Чехия, Словакия, Румъния, Турция, Англия и др. Автор на множество научни статии и рецензии, публикувани в България, Чехия, Словакия, Сърбия и Унгария. Работила е като член на редакционния екип на списанията на българската общност в Чехия – „Българи“ и в Словакия – „Сънародник“, както и като учител по френски език в Словакия.

  В момента работи като учител по български език и литература към Българското училище „Боян Мага“ в Лондон. Член на Съюза на чешките журналисти, Чешко-словашката асоциация по сравнително литературознание, словашкото поетично сдружение „Pars Artem” и Съюза на българските преводачи. Носител на три международни поетични награди през 2018 година: от чешко-словашкия фестивал „По страните на Моравия 2018“, „Мнелнишки Пегас 2018 – 3.място“ (Мнелник, Чехия), „Името на розата“ (Поляница, Полша).

   

  Languages

  © Your Company. All Rights Reserved.

  Please publish modules in offcanvas position.

  Dimana Ivanova Designed by Web2Make Designers